שיטות להורדת מתח והפחתת לחצים
חיינו רוויים בלחצים. לחצים ברמות גבוהות מזיקים לבריאותנו.
להלן שיטות להפחתת מתח:
- תרגילי נשימות - הנשימה היא המפתח להרפיית הגוף והנפש. ישנם תרגילי נשימה שונים כאשר התרגיל הפשוט מביניהם הוא נשימות בטן: לקחת אוויר מהאף ולנפח הבטן. בנשיפה הבטן מתרוקנת. לחזור על הפעולה מספר פעמים בעיניים עצומות תוך "הקשבה" לנשימה. מומלץ לעשות זאת כל בוקר עם הקימה, לפני השינה, בשעה של מתח (אפשר לפני מבחן, ראיון עבודה וכדומה) ובכל זמן אחר לפי בחירתכם.
- הרפיית שרירים - כפי שאתם יודעים, לחץ נפשי גורם למתח שרירי. לעיתים איננו מבחינים במתח עד שחשים בכאבי ראש או גב.
להרפיית שרירים בצעו תרגיל פשוט : עצמו עיניים ונשמו. כווצו קבוצות שרירים לפי סדר מסוים והרפו. אם אתם מתרגלים זאת במצב ישיבה, התחילו מהראש והתקדמו בכוון מטה. אם אתם במצב שכיבה, התחילו ברגליים והתקדמו למעלה עד הקרקפת. - דמיון מודרך - טכניקה יעילה מאוד להורדת מתח ולהשגת רוגע היא דמיון מודרך. ניתן לבחור בדימויים ובנושאים שונים לפי הצורך.
- פעילות גופנית - פעילות גופנית היא שיטה מצוינת להפגת מתחים. בחרו פעילות שאתם אוהבים ואתם מרגישים איתה טוב. הבחירה האישית שלי היא יוגה.
בעברי הייתי ספורטאית ופעלתי בקצב שהקשה עלי להתחבר ליוגה. אחרי מספר ניסיונות מצאתי את המורה ואת שיטת התרגול המתאימים לי.
הנחישות משתלמת. מעלות רבות ליוגה ומעל הכול זו פעילות מצוינת לרוגע שכן היא משלבת תרגילי נשימה, הרפיה, תרגילי גמישות ומתיחות והקשבה פנימה. - מדיטציה בתנועה - תרגול של אחת מאומנויות הלחימה הרכות (טאי צ'י, צ'י קונג) תורם בין היתר להפגת מתחים.
גם כאן דרושה לעיתים סבלנות עד שמתחברים לקצב האיטי של התרגול. - שינוי חשיבה - כפי שאתם יודעים, חשיבה יוצרת מציאות. כשאנו בתדר של פחד ודאגה אנו מושכים לחיינו חוויות והתנסויות בהתאם. כשאנו בתדר גבוה אנו מושכים לחיינו שפע. שינוי בחשיבה והגישה לחיים עשוי ליצור מציאות טובה יותר.
הימנעו מחשיבה קטסטרופאלית. מחשבות אלה גורמות לחרדה הכרוכה במספר תסמינים, החל במתח שרירי וכלה בהתקפי פאניקה.
שימו דברים בפרופורציה, בדקו אם אכן קיימת בעיה אמיתית המצריכה פיתרון, או שהפחד מנהל אתכם לחינם.
שאלו את עצמכם: ממה אתם פוחדים? בסקלה מ- 1 עד 10 עד כמה אתם פוחדים? מה יכולות להיות התוצאות של התממשות הפחד?
מה הדבר הגרוע ביותר שיכול לקרות? מהי הסבירות שהדבר המפחיד אכן יקרה? - שינוי תזונתי - ישנם מזונות המגבירים את רמת החרדה ומזונות המפחיתים אותה. תזונה נכונה עשויה לתמוך בהפחתת החרדות והלחצים. כדאי להתייעץ עם תזונאי/ת או נטורופאת/ית
- תפילה - אדם באמונתו יחיה. אני מאמינה שלתפילה יש כוח מתוך הבנה שיש כוח למילים ומתוך ניסיון אישי.
אני אישית משתמשת בפיוט "אנא בכוח". אפשר לשיר את זה. השירה משתמשת בחלקים רבים יותר של המוח ושירה בקול רם עדיפה. - הודיה - ערכו רשימה יומיומית של דברים שאתם מודים על קיומם, מהדברים הגדולים ועד הקטנים ביותר. אמירת תודה גם מזמינה שפע לחיים וגם מסייעת להורדת החרדה.
- צחוק - הרבו לצחוק. הצחוק משחרר מתחים. ביוגה צחוק צוחקים ללא סיבה באמצעות תרגילים שונים. תרגול בקבוצה מעצים את החוויה שכן הצחוק מדבק.
- האטת קצב - האטו את הקצב. לעיתים הדאגה והמתחים מביאים אותנו לפעילות יתר, לסדר יום עמוס ודחוס בפעילויות. אזנו בין עבודה לפנאי. הקדישו זמן לדברים שאתם אוהבים לעשות. עשו דברים קטנים לשם הנאה בלבד ותהנו מהם. אם ניתן לעצמנו הזדמנויות להנות, נהיה יעילים ויצירתיים יותר.
- אבני קריסטל - הקריסטלים הם גבישים המכילים מינראלים שונים.
ניתן להשתמש באבן קריסטל בהנחתה מתחת לכרית, על הצ'אקרות, על הגוף כתכשיט ועוד. - הכלת רגשות כואבים.
- טיפול בעיסוי - פרגנו לעצמכם טיפול בעיסוי.
ההשפעה המרגיעה של העיסוי ידועה לכול. טיפול המשלב עיסוי ועבודת מודעות המאפשרת "טיפול שורש" נותן מענה לריפוי הגוף והנפש.
זה אחד הדברים שאני עושה בקליניקה "מקום להתחדשות" למטופלים המעוניינים לעבור תהליך.